Rijk, dik en romig, deze ‘crème pâtissière doet het goed in allerlei soorten zoet gebak en brood!
Click here for English version
Deze room is onze versie van het recept van Michel Suas uit zijn het fantastische boek ‘geavanceerde brood en gebak’ voor professionele bakkers en patissiers. De methode is vergelijkbaar met een heleboel andere recepten voor crème pâtissière, maar er zijn een paar subtiele verschillen die maken dat dit onze favoriet is. Allereerst is de verhouding tussen de ingrediënten precies goed waardoor de consistentie ook heel prettig dik is en goed te verwerken. De toevoeging van een beetje suiker aan de melk voorkomt dat de room overkookt en, last but not least, de toevoeging van boter aan het eind geeft een zijdezachte finish.
Wij gebruiken dit recept voor dus voor alle recepten waarin banketbakkersroom verwerkt wordt. Zoals bijvoorbeeld appel of cranberry rondo’s, of als vulling voor koffiebroodjes en soesjes en niet te vergeten tompoezen en puddingbroodjes.
Ingrediënten
250 g volle melk
10 g suiker
kwart van een vanillestokje
20 g maizena / maiszetmeel
50 g suiker
50 g eigeel (ongeveer 3 eierdooiers)
20 g boter
Het maken van de banketbakkersroom
Giet melk samen met de 10 gram suiker in een steelpan met zware bodem. Snijd een kwart stukje van een vanillestokje (dit is voldoende voor deze hoeveelheid room), snijd deze in de lengte open en schraap het merg eruit. Voeg zowel het merg als het kwart stokje aan de melk toe. Breng aan de kook. Zet nu het vuur uit om de vanille even goed in de melk te laten trekken (15 minuten is voldoende).
Zorg dat je een garde bij de hand hebt, want die heb je zo nodig. Doe de maïzena, 50 g suiker en de eierdooier in een kom en meng goed door elkaar. Voeg nu, onder voortdurend roeren 1/3 van de hete melk aan het eimengsel toe. Voeg het mengsel weer toe aan de melk in de pan en roer weer goed door. Pak je garde, breng de melk aan de kook terwijl je continue rustig klopt. Als je voelt dat het mengsel dikker wordt ga je wat enthousiaster kloppen om klontjes te voorkomen.
Blijf kloppen terwijl je het mengsel een minuut door laat koken (om ervoor te zorgen dat de maïzena gaar is). Neem de pan van het vuur, voeg de boter toe en klop tot een gladde massa.
Nadat de pan even is afgekoeld kun je nu veilig de crème overdoen in een kom. Om een velletje op de room te voorkomen dek je de kom af met huishoudfolie en je zorgt er daarbij voor dat het folie het oppervlak van de room raakt. Als alternatief kun je de room met een laag poedersuiker bestrooien. Laat nu helemaal afkoelen. Indien nodig kun je de banketbakkersroom snel afkoelen door de kom in een grotere kom met ijswater te zetten. Afgekoeld, in de koelkast bewaren totdat je de room gaat gebruiken.
Herman Ehrhardt says
Hallo, wat bedoelt u met de kamer???
Weekend Bakers says
Wij zien het woord ‘kamer’ verder nergens staan? Bedoelt u iets anders?
Richard says
Toch een vraagje.
Ik woon in Thailand en vanille stokjes zijn hier haast niet te krijgen en als je het wel kan dan zijn ze erg duur.
Kan het vervangen worden door extract?
Weekend Bakers says
Ja, dat kan prima!
Sherrill says
I would love the recipe for blanket bakers room zwitserse room in English please .
Weekend Bakers says
There’s a link at the top of the posting to the English version. Maybe you did not notice it.
www.weekendbakery.com/posts…am-recipe/
Hope you will like the recipe too!
Gerrie says
Beste Marieke en Ed,
Kort geleden heb ik jullie pagina ontdekt, wat een mooie pagina, heerlijke recepten, en duidelijke uitleg voor beginners zoals ik.
Jullie rondo ringen heb ik, via een vriendin, ontvangen, en nu ga ik binnenkort de Cranberry Rondo’s proberen, lijkt me erg lekker!
Nu heb ik een tijdje geleden iets gelezen over een vulling van Zwitserse room, kan ik daar jullie recept van de Banketbakkersroom ook voor gebruiken, en wat is dan de verhouding?
Kan ik hier de rondo’s mee vullen na het bakken (en afkoelen) en er vers fruit opdoen, en moet ik ze dan blind bakken?
Alvast bedankt voor de moeite.
Gerrie
Weekend Bakers says
Hallo Gerrie,
Zwitserse room is een combinatie van banketbakkersroom en slagroom. Meestal gebruik je twee delen banketbakkersroom op 1 deel slagroom voor de verhouding. Je kunt onze banketbakkersroom hier heel goed voor gebruiken, dat wordt echt heerlijk. Je kunt de verhouding ook naar eigen inzicht veranderen als je het bijvoorbeeld nog wat luchtiger wilt houden. Je kunt hier de rondo’s na het bakken mee vullen. Hoewel we de rondo’s zelf nooit zonder vulling bakken, zal dit wel mogelijk zijn, maar zal blind bakken zeker een goed idee zijn omdat ze anders helemaal omhoog komen en er geen bakje ontstaat.
Succes ermee!
Marieke & Ed
Bas van Gestel says
Hoi Marieke en Ed,
Zojuist de eerste keer dit recept gemaakt en wonderwel super gelukt.
Ik vroeg me alleen af hoe lang ik het in de koelkast kan bewaren voor gebruik.
Groetjes,
Bas
Weekend Bakers says
Hoi Bas, wij hebben het nooit langer dan een dag of 3 in de koelkast bewaard want dan is het bij ons op! Het is ei en melk, dus het is nooit langer houdbaar dan de hourbaarheid van de melk die je gebruikt.
Astrid says
Dit wil ik wel een keer maken, lijkt me erg lekker.
Zou je dit ook zonder de maizena kunnen maken en daarvoor in de plaats meer eidooiers gebruiken?
Groet,
Astrid
Weekend Bakers says
Hallo Astrid,
De maizena is nodig! Het zorgt behalve voor de binding, er ook voor dat het ei niet schift. Als je geen maizena wilt gebruiken (wat gewoon fijn gezeefd maismeel is, niets engs!) dan maak je meer een custard ipv banketbakkersroom. Je moet er dan wel voor zorgen dat de temperatuur van je mengsel niet boven de 75 graden komt, anders schift het en krijg je ‘scrambled eggs’ ! Met maizena kan je het gewoon een beetje laten borrelen en kan er weinig gebeuren. wel goed blijven roeren anders kan het aan de bodem van je pan aanbranden. Je proeft als je de room 1 minuutje doorkookt helemaal niets van de maizena.
Super lekker, zeker met een klontje boter aan het eind en echte vanille!
Succes ermee,
Ed
RJ van der Veen says
Is deze banketbakkersroom geschikt om te bakken? Het blijkt dat alleen kant en klaar mix (wat i.m.o. altijd naar zetmeel smaakt) nog stevigheid biedt om voor het bakken op/ in het deeg te doen. Ik zoek n recept welke zonder problemen gebakken kan worden. Advies?
Bedankt zo ver,
Rudolf vd Veen.
Weekend Bakers says
Hallo Rudolf,
Jazeker, wij gebruiken dit recept in heel veel gebak zoals Portugese puddingtaartjes en pinwheels en rozijnenbroodjes (zie: www.weekendbakery.com/posts…x-raisins/) maar ook in rondo’s (zie: www.weekendbakery.com/posts…ry-rondos/) en in vlaai. Geen enkel probleem en echt heerlijk. Gewoon eens proberen?!
Veel bakplezier,
Marieke & Ed