De met citrus geparfumeerde suiker geeft dit brood haar hemelse geur en smaak
Dit brood is een klassieke favoriet in onze familie. Iedereen is dol op kerstbrood, maar dat kun je, om voor de hand liggende redenen, niet wekelijks maken. Dit rozijnenbrood bakken wij het hele jaar door.
De uitdaging zit hem in de perfecte rijs. Alleen dan krijg je ook het perfecte luchtige en veerkrachtige kruim. Daar is wat durf voor nodig want veel mensen hebben de neiging hun brood eerder te kort dan te lang te laten rijzen. Maar te lang en er ontstaan weer andere problemen. Volg de aanwijzingen, tijden en vooral temperaturen van dit recept goed en maak het een paar keer om het aan te passen aan je eigen omstandigheden (handen, oven, ingrediënten, omgeving). De geur is al een beloning op zich, het eerste hapje geeft altijd een glimlach.
Happy baking!
Ingrediënten
Voor 1 brood van 675 gram
250 g tarwebloem (wij gebruiken Franse type 55 tarwebloem)
140 g handwarme melk
7 g instant gist of 21 g verse gist
5.5 g zout
1 eigeel
40 g ongezouten boter, zacht
15 g ‘zoetstof’ (sinaasappel- en citroenzest in suiker)
180 g gewassen en gewelde rozijnen
10 g gesmolten boter voor het bestrijken van de korst
Voordat je begint
Voor dit recept heb je een ingrediënt nodig dat ook wel ‘zoetstof’ wordt genoemd. Het wordt toegevoegd aan krentenbollen, stollen en ook aan dit rozijnenbrood. Je maakt het heel eenvoudig door de zest / rasp van 1 sinaasappel en 1 citroen (liefst biologisch en zonder was laag en anders zeer goed gewassen onder heet water) te mengen met 45 gram suiker. Je kunt dit lang van tevoren maken en goed bewaren. Deze hoeveelheid is genoeg voor drie broden.
Het deeg
Combineer de helft van de bloem (125 g), de gist, de eierdooier en de melk. Meng goed met een garde deeg of deegklopper, dek af en laat 30 minuten staan. Voeg dan de overige ingrediënten (behalve de rozijnen!) toe en kneed 5-7 minuten met een staande mixer of ongeveer 10 tot 15 minuten met de hand. Het doel is om een glad, soepel en satijnzacht deeg te krijgen, met een goede glutenontwikkeling. Het deeg mag licht plakkerig zijn, zonder dat er deegresten aan je handen blijven hangen. De ideale temperatuur van het deeg moet rond de 25 ºC zijn, dan kloppen de rijstijden van het recept ook het beste.
Voeg nu de geprepareerde rozijnen toe en werk deze zorgvuldig door je deeg zodat ze gelijkmatig verdeeld zitten. Als je rozijnen wat nat zijn kun je ze eerst nog met wat bloem bestrooien alvorens ze aan het deeg toe te voegen.
Vormen en rijzen
Vorm het deeg tot een bal, plaats in een ingevette kom, dek af en laat 20 minuten rusten in een warme, tochtvrije omgeving. Wij gebruiken onze kleine huishoudoven hiervoor als een rijskast. Wij verwarmen de oven voor op 30 ºC en zetten deze uit zodra we het deeg erin doen.
Druk nu de bal tot een schijf, zo groot als twee vlakke handen, rol deze op tot een deegpunt en laat weer 20 minuten rusten in een warme, tochtvrije omgeving.
Nu gaan we het rozijnenbrood opmaken / vormen. Gebruik hiervoor een broodblik of hoog cakeblik (liefst van staal voor goede warmtegeleiding) van ongeveer 16 x 10 x 9 cm. Druk de deegpunt plat, tot tweemaal de lengte van het broodblik dat je gaat gebruiken (je kunt eventueel een rolstok gebruiken om het deeg tot de juiste lengte uit te rollen). Vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant, zodat de uiteinden net over elkaar heen liggen. De plak heeft nu de lengte van het gebruikte blik. Rol dan het deeg vanaf de bovenkant stevig op en zorg dat de rol dezelfde lengte blijft houden als het blik. Leg het brood met de naad naar beneden in het ingevette broodblik.
Nu is het tijd voor de laatste rijs. Afhankelijk van de temperatuur van het deeg en je omgeving, duurt deze rijs dit ten minste 45 minuten tot 1 uur. Zorg ervoor dat het brood volledig is gerezen voordat het de oven in gaat. Als je denkt dat je brood genoeg gerezen is, maak dan met je vinger voorzichtig een heel klein deukje in het deeg. Als de deuk blijft, is het brood klaar om te bakken, als het deukje verdwijnt, betekent dit dat het deeg een beetje meer tijd nodig heeft (na 15 minuten weer even controleren). Met dit soort brood, durven wij het aan om het zoveel mogelijk te laten rijzen, zodat het optimaal licht en luchtig is. Omdat het bakblik hoog is en steun geeft en je het brood niet meer uit de vorm hoeft te halen tot na het bakken, kun je dit eerder doen dan bij brood dat nog uit een rijsmandje moet worden gestort en ingesneden bijvoorbeeld.
Bakken
Verwarm de oven voor op 200 ºC conventionele stand. Plaats het broodblik op een bakplaat, en schuif het op de onderste richel in de oven.
Bak het rozijnenbrood gedurende 30 tot 35 minuten tot het goudbruin is. Houd het brood goed in de gaten. Als het bruiningsproces erg snel gaat kun je de oven na ongeveer 20 minuten temperen tot 175 ºC, of bescherm de bovenkant vanaf dit punt met aluminiumfolie.
Haal het brood uit de oven direct uit het blik. Bestrijk de korst met de gesmolten boter als deze nog warm is. Laat het brood afkoelen op een rooster voordat je het aansnijdt. Dit rozijnenbrood kan worden ingevroren, al verliest het wel iets aan kwaliteit. Vers is absoluut het lekkerste.